miercuri, 14 iulie 2010

Vizitati Cetatea si Biserica Evanghelica din Codlea !


Acum aveţi posibilitatea sa vizitati Cetatea si Biserica Evanghelică din Codlea!
Zilnic, de luni pana sambata intre orele 10-18 si duminica intre 14-18, sunteti asteptati sa vizitati aceasta emblema a Codlei. Tinerii din comunitatea germana va stau la dispozitie in acest interval orar in calitate de ghizi. Intrarea gratuita (se accepta donatii)!

Biserica Evanghelica si Cetatea din Codlea
(traducere de Erwin Albu din germană de pe www.zeiden.de)
Cetatea Bisericii Evanghelice este cel mai vechi şi cel mai important monument al Codlei. Biserica a fost construită în a doua jumătate a secolului al 13-lea şi este singura biserica fără turn din Ţara Bârsei. Din biserica iniţială în stil romanic mai rămăsese doar portalul de vest, în secolul al 15-lea fiind transformată într-o biserică gotică. În anul 1702 a fost aplicat plafonul cu 252 de casete pictate. Din bunurile contelui sas Sachs von Harteneck, comunitatea dobândeşte orga în anul 1709. În 1789, Johann Prause din Schlesien (Prusia) construieşte o nouă orgă, folosindu-se de cea veche, care se numără astăzi printre cele mai valoroase instrumente de acest fel din Transilvania. Altarul neogotic donat de către Asociaţia Femeilor provine, asemenea vasului de botez neogotic din anul 1904, amvonul fiind construit în anul 1841.
Cetatea are o formă ovală cu un diametru de 85 metri, fiind astfel cea mai mare cetate bisericească din Ţara Bârsei. Până la o întrerupere in partea de sudest (clădirea vechii primării, actuala "policlinică"), zidul înalt de 8-10 metri este într-o stare bună. ....(urmează completare)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu