luni, 25 aprilie 2011

De Paşti, tinerii de la Forumul German au mers cu stropitul la Spitalul Municipal Codlea, la camera de gardă şi apoi prin oraş


La Spitalul Municipal Codlea, în ziua de Paşti
Tinerii de la Forumul German din Codlea (asociaţia minorităţii germane din România şi a simpatizanţilor acesteia) au dorit să fie şi în această zi de sărbătoare alături de cadrele care fac un fel de muncă voluntară la camera de gardă până la clarificarea asigurării finanţării activităţii unităţii medicale.
Tradiţia stropitului
Respectând o veche tradiţie a acestei sărbători, tinerii colindă oraşul mergând să stropească cu parfum fetele şi doamnele care îi întâmpină cu bunătăţuri. "Darf man die Rose bespritzen?(germană)" sau "Ne permiteţi să stropim trandafirul?" este întrebarea care se adresează femeilor. În trecut, doar băieţii şi bărbaţii mergeau la stropit. În ziua de azi, pentru ca grupul să fie mai numeros, participă şi fetele la acest alai. Mai demult, instrumentele muzicale specifice fanfarelor sau măcar un acordeon întreţineau atmosfera grupului cu melodiile comunităţii germane. Pe fiecare poartă a caselor vizitate se desenează un iepure, astfel marcându-se vizita în acel loc. Într-un coş de nuiele se strâng toate cadourile primite de la cei vizitaţi, în special alimente, prăjituri şi băuturi, care se servesc apoi la sfârşitul zilei la petrecerea organizată de juni.
Inedit şi frumos
Reprezentanţii Forumului German au purtat ieri şi doi iepuraşi albi şi pufoşi într-un culcuş de iarbă şi au desenat cu cretă în curtea spitalului mesajele de Paşte, iepuraşi şi alte simboluri, care să ateste trecerea lor pe acolo şi să contribuie la atmosfera de sărbătoare. La camera de gardă au fost întâmpinaţi cu prăjituri şi au putut ciocni un ou cu asistentele şi medicul de serviciu, care s-au declarat încântaţi de vizită.
Tinerii au continuat vizitele în comunitate şi au încheiat ziua cu o tradiţională petrecere cu muzică germană (şi nu numai), unde au servit darurile primite de la cei vizitaţi în decursul duminicii pascale.

Album de poze : clic aici
(din păcate, dintr-o eroare, nu au fost salvate toate pozele făcute în decursul zilei...)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu