luni, 18 iulie 2011

Ziarul "Adevărul": Spitalul din Codlea va fi privatizat, deşi e în litigiu





Preluare de pe adevărul.ro . Citeşte tot articolul pe adevărul.ro- CLIC AICI

Consilierii locali din Codlea vor vota astăzi un proiect de hotărâre care prevede privatizarea spitalului. Toate acestea se petrec în timp ce Primăria Codlea a dat în judecată Guvernul pentru desfiinţarea singurului spital din localitate.

Autorităţile codlene se joacă de-a spitalul, în ciuda protestelor locuitorilor. Spitalul din Codlea va rămâne pe mâini bune. Autorităţile locale vor să privatizeze, acum, singurul spital din Codlea, în condiţiile în care în urmă cu câteva luni Primăria a dat în judecată Guvernul României pentru anularea deciziei de stopare a finanţărilor pentru Spitalul Municipal din Codlea. Ciudat este că decizia de a face din unitatea spitalicească afacere este luată în paralel cu un proces, care nu-şi mai are rostul.

Revoltător şi suspect este faptul că această soluţie «se forţează» în plin proces pentru anularea Hotărârii de Guvern de sistare a plăţilor către unitatea spitalicească. Astfel, se naşte întrebarea: de ce a mai dat municipalitatea Guvernul în judecată, dacă tot doreşte privatizarea spitalului?", se întreabă fostul consilier local Erwin Albu, organizatorul protestelor împotriva defiinţării unităţii.

Felul în care juriştii Primăriei Codlea au pregătit acţiunea şi s-au prezentat în instanţă demonstrează însă clar că, de fapt, nu s-a dorit nicio clipă câştigarea procesului de către administraţia locală, ci totul a fost orchestrat pentru a tărăgăna şi a pregăti terenul privatizării rapide. Voi demonstra cu acte, în zilele următoare, cum s-au desfăşurat deosebit de suspect demersurile pentru atragerea unor aşa zise oferte pentru asociere publică-privată pentru activităţi spitaliceşti", a mai spus Albu.

Ce spun autorităţile din Codlea

În replică, viceprimarul din Codlea spune că se ia în considerare renunţarea la procesul cu Guvernul. Consiliul Local Codlea a luat decizia de a începe demersurile pentru a ne asocia, în vederea exploatării Spitalului. Nu este vorba de o privatizare. Deocamdată, am întocmit un caiet de sarcini pe care îl vom supune aprobării Consiliului Local în şedinţa de luni (astăzi - n.r.). În funcţie de ce va stabili Consiliul Local, atunci probabil că se va renunţa la procesul intentat Ministerului Sănătăţii, tot printr-o hotărâre de Consiliu Local. Practic, noi am luat modelul celor de la Victoria, unde problema asigurării asistenţei serviciilor medicale s-a rezolvat în acest mod", a declarat viceprimarul Călin Ivan.

Acesta nu a putut preciza nici măcar cum va arăta viitoarea asociere. Cert este că, potrivit caietului de sarcini, edilii vor să încheie un contract de asociere pe o perioadă de zece ani, dar fără a se crea o entitate juridică.

Mai mult, edilii codleni lasă puterea de decizie partenerului privat, Consiliul de Administraţie urmând să fie format din cinci membri, dinte care doar doi ai Consiliului Local. Mai mult, edilii prevăd şi o clauză păguboasă: „Împăţirea rezultatelor financiare (profit/pierderi) se va face în mod egal, în procent de 50%-50%".

Spre exemplu, asocierile Consiliului Local Braşov nu prevăd în niciun caz participare la pierderi, în cazul vreunei asocieri cu parteneri privaţi. Mai mult, autoriăţile braşovene au impus realizarea unui profit minimal anular, care trebuie vărsat la bugetul local.

18 iulie 2011, 04:00 | Autor: Teodora Nicolae, Sebastian Dan

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu