duminică, 15 ianuarie 2012

De ce nu am ieşit la manifestările de susţinere a lui Arafat.

(acest material va fi updatat cu linkuri concludente în următoarea perioadă. reveniţi, vă rog)


Democraţia românească nu funcţionează din vina întregii clase politice
Mie unuia îmi este clar că democraţia din România NU funcţionează. Întreaga clasă politică se face vinovată de aceasta. De exemplu, preşedintele României impune legi şi măsuri, ceea ce nu este democratic. Parlamentul nu mai există de facto, pentru că acolo nu se dezbate nimic, ci se ridică mâna la ordin, la şantaj sau la mituire. Dialogul instituţional este o glumă. Opoziţia "behăie suav", dar nu reuşeşte să formuleze absolut niciun mesaj concret şi constructiv, în afara acelor populisme aberante cu privire la scăderi de impozite, dar cheltuit mai mult. Partidele toate sunt compromise, nepromovând nimic valoros, atât ca mesaj, cât şi ca factori umani. Aceleaşi personaje, aceleaşi războaie personale. Nimic pentru cetăţean. Pe scena politică este doar un teatru de "dat la gioale", fără soluţii concrete pentru problematica ţării. Politicienii români nu fac decât să se facă că fac. Cei de la putere sunt muţi de servilism şi disciplină, cei din opoziţie sunt obsedaţi eventual să fie "contra", fără a fi şi convingători.
Dezbaterea reală, benefică nu există în ţara noastră.

"Să salvăm Smurdul!" E bine, dar de la ce?!
Este bine că românii încep să reacţioneze. Deşi nu ştiu câţi fac diferenţa între SMURD şi "Salvare", între susţinerea lui Arafat şi lupta împotriva lui Băsescu, între o mişcare de susţinere şi un protest confiscat, între o mişcare civică şi denaturarea politică. Nu ştiu câţi au înţeles că de fapt nici nu se punea problema privatizării sau desfiinţării Smurdului, cum s-a vehiculat obsesiv, ci de altceva
. Este bine aşadar să se reacţioneze, dar ar fi şi mai bine să se analizeze întâi şi situaţia.
În ultima vreme am fost invitaţi să salvăm Smurdul. De la ce? Nu s-a pus niciun minut problema desfiinţării sau transformării acestui serviciu de urgenţă. Eu nu am înţeles aceasta nici măcar o clipă, după toate verificările documentelor şi a declaraţiilor oficiale publicate. Opinia publică însă aceasta a preluat, că cineva doreşte să distrugă Smurdul. De fapt şi de drept, domnul Arafat a semnalat cu totul altceva şi şi-a exprimat dezacordul, din punctul domniei sale de vedere, asupra unui proiect al unei legi a sănătăţii. Este drept, proiectul apărea ca fiind supus dezbaterii publice, ca mai toate aceste demersuri doar de formă, fiind mai degrabă impus, dar nu se punea niciunde problema desfiinţării Smurdului cum a fost făcută să înţeleagă populaţia în această isterie. A urmat apoi demisia subsecretarului Arafat, pentru că nu a reuşit să îşi impună punctul de vedere. Iar populaţia a sărit să îl apere, considerând că acesta a fost nedreptăţit şi poate chiar umilit de şeful statului, dar şi mai mult (şi de aici pleacă eroarea), considerând că cineva distruge serviciul medical de urgenţă, pe care mulţi îl asociază în mod unic cu Smurdul.
Ce este Smurdul de fapt şi de drept? A se vedea aici: www.smurd.ro. Un serviciu de urgenţă fondat şi dezvoltat de Raed Arafat, prin care paramedici (personal auxiliar) sau pompieri intervin profesionist în situaţii de urgenţă. Din păcate, dezvoltarea organizatorică şi echiparea mult mai bună a Smurdului a lăsat în urma "Salvarea", adică serviciul de ambulanţă cu medici specialişti de urgenţă, cei care ar trebui să intervină în primul rând în situaţii de urgenţe medicale, asistaţi eventual la nevoie de paramedicii de la Smurd. Astfel, observăm că la ora actuală există o suprapunere a unor servicii de urgenţă paralele, care nu par a funcţiona cum ar trebui, şi care sunt cumva într-o competiţie oarbă, mai degrabă, decât în tandem, cum ar trebui.
Aici avem o mostră bine documentată : (Video) Lupta dintre SMURD si Ambulanta . Dacă ne amintim şi de tristul episod al persoanei resuscitate în vara anului trecut pe trotuarul din faţa spitalului nostru pe atunci închis, putem remarca că la faţa locului au venit o "salvare" a Ambulanţei Braşov şi două maşini ale Smurdului. Trei echipaje (!) s-au călcat pur şi simplu pe picioare. Cam asta este "coordonarea" serviciilor...
Cu cât există mai multe servicii de urgenţă, calitatea acestora ar trebui să crească, nu să se canibalizeze între ele. Dar pentru aceasta trebuie să existe coordonare şi cooperare. Or, după toate lunile petrecute în 2011 analizând sistemul de sănătate în lupta pentru spitalul Codlea, am resimţit cum Smurdul este singurul susţinut de subsecretarul de stat, în detrimentul Ambulanţei, deşi ambele ar avea roluri bine definite şi care se completează. Oricum, pare bine că măcar ceva a fost dezvoltat în ţara aceasta.

Raed Arafat a susţinut sus şi tare închiderea Spitalului Codlea
Cu domnul Arafat am avut "conflicte" anul trecut cu privire la Spitalul Codlea, el a fost un susţinător deschis al închiderii şi s-a şi pronunţat de multe ori cu privire la cazul Codlea, chiar mai mult decât cei de la guvernare. Ba se pare că dumnealui a fost unul dintre iniţiatorii aşa zisei reforme de închidere făcute pe genunchi . Ne-am "ciondănit" în direct pe mai multe canale de televiziune, eu amintindu-i de fiecare dată promisiunile neonorate că va suplimenta numărul de ambulanţe (de fapt tot la maşini Smurd făcea dumnealuir referire) pentru zona Codlea (Braşov) , după sistarea finanţării spitalului nostru, care în opinia sa va rezolva problema codlenilor. Mai mult, dumnealui personal a ţinut neapărat să retragă aparatură de la Codlea în plină procedură de redeschidere în toamna 2011...
Dar asta nu înseamnă că nu este un bun profesionist sau că i se anulează nişte merite deosebite în dezvoltarea sistemului de urgenţă, nici că nu mai există puncte unde trebuie/poate fi susţinut.


Existau destule semnale că manifestările au fost confiscate şi vor degenera
Încă înainte de începerea mişcărilor de stradă , care s-au bazat pe o simpatie şi o recunoaştere publică sinceră faţă de doctorul Arafat, dar şi pe ideea eronată că Smurdul este "atacat", precedate de vacarmul de pe internet în jurul subiectului, diferiţi politicieni de rang local sau naţional dădeau semnale că e momentul bun de a ieşi în faţă. Au preluat demagogic ideea distorsionată prezentată mai sus cu privire la Smurd şi au amplificat-o, instaurându-se în fruntea mişcărilor civice şi (până atunci) neafiliate politic. Astfel s-au strecurat destule personaje politice compromise în prima linie a celor nemulţumiţi şi care au simţit sincer nevoia să apere un simbol naţional al reuşitei cum este Raed Arafat. Cum era de aşteptat, ideea mişcării populaţiei a fost repede confiscată şi transformată în lupta contra puterii a unei opoziţii la fel de oportuniste, fără a mai ţine cont de esenţa problemei, dar pe fondul unor grave nemulţumiri acumulate ale populaţiei.
Însuşi Arafat a recunoscut ce se întâmplă şi a rugat oamenii sa nu mai iasa in strada, sa nu se lase manipulati politic: clic aici.

Susţin în actualul climat ideea de organizare a unor alegeri anticipate

Mi-aş dori ca societatea civilă şi mişcările civice să ţină departe imixtiunea politicienilor, din orice partide, pe care ar trebui să-i sancţioneze. Nu doar cei de la putere poartă vina asupra situaţiei jalnice în care se află democraţia şi respectarea drepturilor din ţara noastră.
Aş dori să ies în stradă alături de oameni care au necazuri, care îşi cer drepturile, nu pentru ca alt fripturist să iasă în faţă. Aşa a fost confiscată şi revoluţia din '89. Aşa se întâmplă şi acum. Aşa s-a întâmplat şi în lupta pentru Spitalul Codlea din 2011, când diverşi au pozat în salvatori.
Dar în actualul climat nu mai văd altă soluţie decât organizarea urgentă de alegeri anticipate, atât la nivel naţional, cât şi la nivel local, pentru ca lucrurile să nu degenereze în anarhie, din care tot omul de rând va pierde. Ţara nu mai poate fi guvernată aşa. Iar opoziţia se va folosi de orice scânteie să blocheze oricum orice măsură necesară ar mai trebui luată pentru ca ţara să funcţioneze, folosindu-se de neştiinţa oamenilor şi de sărăcia materială şi chiar spirituală din această ţară, fără însă a prezenta o alternativă reală. Ar trebui cu toţii să cerem ca oameni noi să iasă în faţă, nu aceleaşi figuri prăfuite pe care ni le servesc toate partidele.

(în perioada umrătoare voi face adăugiri la acest articol. vă rog să reveniţi)

Un comentariu:

  1. Bine ai revenit,cred ca multi au asteptat acest moment,sper sa ne ti la curent cu tot ce sti.

    RăspundețiȘtergere