marți, 22 ianuarie 2013

Bunica mea, Melania Albu (născută Kurschl) a împlinit 99 de ierni de viaţă

Istorisiri de familie...


Bunica mea, Melania Albu - născută Kurschl, a împlinit azi, 22 ianuarie, frumoasa vârstă de 99 de ani. 
Ea s-a  născut într-o familie de austrieci imigranţi în Bucovina, la Cernăuţi (acum Ucraina). Familia Kurschl a venit in Bucovina in jurul anilor 1800, din Leoben-Austria, facind parte din administratia de atunci a zonelor ocupate de catre imperiul habsburgic, in special ca specialisti in domeniul forestier . 

Fratele ei, Rudolf Kurschl, a murit la vârsta de 103 ani, în februarie 2011, lângă Salzburg în Austria.
Rudolf a parasit Romania in anii '40, stabilandu-se in tara stramosilor, in St.Lorenz-Mondsee, langa Salzburg. Sora lui, Melania Kurschl (acum 99 de ani),casatorita Albu, a ramas in Romania, in Comanesti, judetul Bacau, locul de nastere al tatalui meu, Albu Erwin Lotar Costel. Dragostea pentru tinuturile romanesti a fost deosebit de vie in inima lui Rudolf Kurschl. La fiecare vizita pe care i-am facut-o în Austria, insotit de prieteni sau cunostinte, cele mai multe povesti depanate au fost cu si despre Romania, despre Bucovina plină de păduri, despre huţulii din acele ţinuturi... 

Aceasta este ramura germanică a familiei mele şi originea numelui meu, "Erwin". O întreagă istorie de viaţă culeasă aşteaptă să fie publicată într-un viitor ,sper, nu prea îndepărtat.

Acum 12 ani, pe 19 ianuarie, mama mea, Octavia Albu, născută Stănuleţ, din comuna Chirpăr- Agnita (judeţul Sibiu), a trecut în nefiinţă după o grea suferinţă. Ea a fost director al Casei de Cultură Codlea şi unul dintre fondatorii Ansamblului Folcloric "Măgura" Codlea la începutul anilor '70. 


Exod 20:12
Cornilescu (RMNN)
12 Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta, pentruca să ţi se lungească zilele în ţara, pe care ţi -o dă Domnul, Dumnezeul tău.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu