marți, 22 ianuarie 2013

Primarul din Codlea pune Consiliul Local cu totul cu botul pe labe

Zi de zi, fără ca cetăţenii să mai poată să reacţioneze, unii de teamă, alţii de scârbă, orăşelul nostru se transformă în Codlea Peneş SRL, un fel de firmă proprie sub înaltul patronaj al primarului Cătălin Muntean.
După ce toate lucrările din oraş au fost acaparate în totală lipsă de transparenţă de către apropiaţii şi rudele primarului, după ce maşinăria de propagandă Codlea Info lustruieşte pe bani frumoşi papucii şi imaginea primarului, iată că a venit şi rândul Consiliului Local Codlea să fie pus total cu botul pe labe. 

Nu că ar fi ceva de capul acestui consiliu local obedient, care , cu mici scăpări ale poate 3 sau 4 dintre cei 19 membri ai săi, au fost "domesticiţi" de către întâiul ales, consilierii locali jucând în marea lor majoritate servilă după cum le cântă fostul (oare?) om de afaceri Cătălin Muntean. 

Primarul Cătălin Muntean impune subordonare totală,

pentru a putea controla întreaga activitate a consilierilor

Consiliul Local va rămâne cât de curând fără consilierul juridic propriu.

În acest sens, primarul va cere la următoarele şedinţe de Consiliul Local  să fie aprobată o nouă organigramă, care să prevadă desfiinţarea postului din cadrul Aparatului Propriu al Consiliului Local, conform informaţiilor pe care le deţin. Propunerea organigramei a fost deja trimisă în prealabil la Bucureşti spre avizare, acesta fiind încă un pas pentru controlul total asupra activităţii consilierilor locali. 

.
Ce înseamnă un consilier juridic independent, nesubordonat primarului, pentru Consiliul Local?
Încă din 2004, pentru o separare clară între activitatea Consiliului Local şi cea a Primăriei Codlea, s-a înfiinţat, conform legislaţiei, în cadrul Aparatului Propriu al Consiliului Local, un post de consilier juridic, având rol de asistenţă de specialitate pentru activitatea aleşilor, acesta fiind şi singurul angajat al consiliului. 
Mai pe româneşte, această funcţie se ocupă cu organizarea şedinţelor, centralizarea documentaţiilor, asigură legătura organizată dintre executiv (primărie) şi legislativul local (consiliul local) pentru ca aceştia să nu stea la toate uşile, îndrumă consilierii la conceperea proiectelor de hotărâre, reprezentarea Consiliul Local în instanţă. 
Pe acest post s-a transferat din cadrul Primăriei Codlea (deci nu de aiurea), cu acordul unanim al întregului Consiliu Local din acea vreme, doamna Carmen Butnariu, care a devenit şi un fel de secretară a consiliului.

Foto (sursa Codlea Info): 
Stânga: consilier juridic Carmen Butnariu, 
angajat în cadrul Aparatului Propriu al Consiliului Local 
Centru: fostul primar Alexandru Popa


De ce este nevoie de o separare între activitatea Consiliului Local şi cea  a Primăriei?
Consilierii locali ar trebui să aibă şi o activitate independentă de Primăria Codlea, desigur de colaborare, dar în niciun caz de dependenţă chioară faţă de serviciile primăriei. Separarea puterilor într-un stat, inclusiv a celor locale, impune acest aspect. Dar şi activitatea practică. Cum să poţi reacţiona la nereguli din primărie, dacă tu trebuie să ceri informaţii şi sfaturi de la cineva direct subordonat primarului?!
Însă primarul actual, Cătălin Muntean, profitând din plin de servilismul şi nepăsarea consilierilor, doreşte să controleze în detaliu activitatea acestora, invitându-i să ceară relaţii juridice   sau să se folosească de serviciile oamenilor săi din cadrul primăriei (oameni docili, pe care i-a preluat cu voioşie de la fostul primar Alexandru Popa, a cărui matrapazlâcuri le acoperă cu străşnicie). 

Dacă până acum, un consilier local putea să activeze şi să aibă acces la informaţii de specialitate fără ca primarului să i se dea neapărat raportul la tot ce "mişcă" consilierul local respectiv, prin simplul fapt că putea să apeleze direct la persoana angajată special să se ocupe de Consiliul Local, iată că intenţia primarului este de a avea un control total asupra întregii activităţi a aleşilor. Ba mai mult, tot dumnealui va controla şi fluxul de informaţii care vor ajunge la aleşi! Cunoscând cum funcţionează executivul primăriei şi departamentele de specialitate şi cât de "profesioniste" sunt acestea, consilierii locali nu vor mai putea nici măcar mima că îi interesează să-i reprezinte pe codleni, mai ales în lipsa unui aparat propriu.

Cum am beneficiat eu în calitate de consilier local de avantajul de a avea un consilier juridic nesubordonat primarului?
După cum poate ştiţi, între anii 2004 şi 2011, când mi-am dat demisia de onoare (clic aici), am fost consilier local al Municipiului Codlea. 
Fiind cel mai activ consilier local în depunerea de interpelări şi conceperea de proiecte, am beneficiat direct în activitatea mea  de faptul că aveam o persoană oricând la dispoziţia consilierilor, care era obligată, conform fişei postului, să îşi aducă întreg aportul la demersurile iniţiate de un consilier local. 
Astfel, când dinspre serviciile primăriei informaţiile şi documentaţiile veneau, ca regulă de bază, cu ţârâita sau incomplete, doamna Butnariu, ca angajat al Consiliului Local, era nevoită să depună toate eforturile ca aceste informaţii vitale să ajungă în timp util către consilierul care le cerea. Nu de multe ori a deranjat cumplit şefimea din primărie care nu îşi făcea această datorie prin stăruinţa cu care cerea informaţiile pentru consilierii locali, în special pentru mine.
Când documentele din Primăria Codlea ajungeau la Consiliul Local sau la diverşii consilieri aleşi, angajata consiliului era obligată să atragă atenţia asupra diverselor nereguli. Nu de puţine ori a fost cazul să ni se arate că anumite acte nu erau complete, respectiv că nu se încadrau într-un cadru juridic potrivit. 
În timpul diverselor scandaluri cu iz penal din Codlea, când şefimea din primărie se acoperea una pe alta şi toţi împreună pe primarul excursionist Alexandru Popa, angajata Consiliului Local pe postul de consilier juridic în cadrul Aparatului Propriu , Carmen Butnariu, şi-a îndeplinit sarcina de a răspunde oricăror demersuri ale Consiliului, inclusiv ale mele. 

Pe scurt, dacă nu aveam acces la o persoană nesubordonată primarului, cum a fost cazul, multe din demersurile mele ar fi fost zădărnicite şi mai mult. 

Iată cum, trăgând învăţăminte din activitatea primarului Alexandru Popa, dar nu pentru a nu greşi ca acesta, ci pentru a-i perfecţiona stilul, primarul ales cu cheltuială enormă al Municipiului Codlea, Cătălin Muntean, mai face un pas spre a institui controlul total asupra administraţiei publice locale. Iar consilierii locali închid ochii, ca-şa-i românul. 

Ce mai rămâne de făcut decât să fii scârbit de astfel de jocuri murdare? 
Apropo, despre cum s-au măturat sub preş neregulile de la Poliţia Locală, mai ales după scandalul din octombrie 2012, ce părere aveţi?

Citiţi şi:

Primarul Cătălin Muntean din Codlea şi-a tras scutire de impozit la bugetul local de 100 de milioane pentru una dintre firmele sale



Neregulile şi disfuncţionalităţile de la Poliţia Locală Codlea sunt acoperite în continuare de conducerea primăriei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu